W czerwcu 2020 roku w IChPW otwar to nowy kierunek badawczy związany z rozwojem technologii wychwytu i zagospodarowania ditlenku węgla. Realizowane dotychczas prace badawczo-wdrożeniowe związane z wychwytem CO2 w energetyce (wspólnie z TAURON) i przemyśle chemicznym (CIECH), uzupełniono o kolejną branżę – przemysł spożywczy i rolnictwo. Nowe prace badawcze realizowane są w ramach środków przyznanych przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości na realizację projektu ?Przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych nad opracowaniem innowacyjnej technologii pozyskiwania bio-CO2 powstającego podczas procesów fermentacyjnych? w ramach działania 2.3 ?Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw”, poddziałania 2.3.2 ?Bony na innowacje dla MŚP”, II osi prioryte towej: ?Wsparcie o toczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Prace badawczo-wdrożeniowe realizowane są przez Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla na zlecenie spółki TRANSPOL, na terenie gorzelni w Żmudzi, produkującej alkohol na potrzeby przemysłu paliwowego. W ramach projektu planowane jest opracowanie technologii pozyskiwania ditlenku węgla z procesów fermentacyjnych, jego oczyszczanie i magazynowanie, a w dalszej perspektywie sprzedaż ditlenku węgla. Odbiorcami wychwyconego bio-CO2 będzie przede wszystkim branża spożywcza, farmaceutyczna i kosmetyczna. W ramach projektu planowane jest włączenie w realizację innych użytkowników końcowych produktu – technologii wychwytu bio-CO2. Podmioty zainteresowane takim wdrożeniem to inne gorzelnie, lokalne browary, mleczarnie i inni producenci, u których powstaje odpadowy CO2.