Mikrosfery – frakcja popiołu lotnego zwana również ziarnami glinokrzemianowymi – posiadają wiele cennych właściwości, m.in. wysoką wytrzymałość mechaniczną oraz termiczną, niski współczynnik przewodzenia ciepła oraz wysoką stabilność chemiczną. Te cechy pozwalają na ich szerokie wykorzystanie oraz stanowią istotny parametr handlowy. Procesy uszlachetniania mikrosfer mają na celu wyselekcjonowanie z ich surowej formy produktu najwyższej jakości, spełniającego oczekiwania odbiorców. Uszlachetnianie polega tu na doborze odpowiedniej sekwencji oraz parametrów procesu separacji ziarnowej. Kluczem optymalnego doboru tych parametrów jest jednak znajomość specyfiki przerabianego surowca. Mikrosfery są materiałem powstającym w sposób spontaniczny, niekontrolowany, bez możliwości celowego wpływania na ich właściwości. Dlatego też, ze względu na potencjalne kierunki wykorzystania mikrosfer, zasadne jest badanie ich właściwości. W zakres badanych parametrów wchodzą tu przede wszystkim gęstość, rozkład wielkości ziaren oraz ich wytrzymałość mechaniczna. Przykład rozważań tego typu przedstawiono we współtworzonym przez pracowników Instytutu artykule Investigation on the Correlation between Mechanical Strength, Grain Size, and Density of Fly Ash Microspheres in the Context of Refining Process.
W pracy przedstawiono wyniki badań mikrosfer pochodzących z dwóch różnych źródeł. Badane surowce zostały poddane analizie densymetrycznej i ziarnowej, a dla wydzielonych frakcji gęstościowych i klas ziarnowych – oznaczaniu wytrzymałości mechanicznej. W przypadku obydwu surowców, najwyższą gęstością charakteryzowały się najdrobniejsze klasy ziarnowe, a najwyższą wytrzymałość mechaniczną oznaczono dla mikrosfer o wymiarach ziaren z przedziału 75-100 µm. Istotną różnicą, która w znaczący sposób może wpływać na wydajność procesów uszlachetniania, jest sposób rozkładu pierwotnych części opadających w poszczególnych frakcjach gęstościowych i klasach ziarnowych.
Artykuł został opublikowany w ramach polityki wolnego dostępu (Open Access).
Zapraszamy do lektury!
Przygotowała: Agata Wajda
Zakład Gospodarki o Obiegu Zamkniętym